Dispar bancomatele într-o importantă țară europeană: câteva mii au fost desființate deja, care este explicația

de: Alexandru Puiu
02 03. 2023

În 2023, tot mai mulți oameni renunță la plățile cu numerar, iar această transformare coincide cu închiderea în pandemie a multor sucursale bancare. În acest context, nu ar trebui să vină ca o surpriză dispariția inevitabilă a bancomatelor din tot mai multe țări.

În ultimii nouă ani, în Germania, au dispărut peste 4000 de bancomate, aparținând doar Volks și Raiffeisen Bank. Doar în perioada 2021 – 2022, numărul de aparate ATM s-a diminuat cu 1800 în această țară, după cum a atras atenția „Handelsblatt”, citând Asociația Federală a Volksbanken și Raiffeisenbanken germane (BVR).

Transformarea sistemului bancar vine fără bancomate

La sfârșitul anului trecut, cele două grupuri bancare menționate aveau aproximativ 15.500 de bancomate, dar dezmembrarea lor continuă într-un ritm surprinzător de alert. Procesul efectiv a început în 2014. Până atunci, la fiecare final de an, existau tot mai multe ATM-uri. Ca referință, în 1993, erau online aproximativ 7500 de astfel de echipamente. Vârful s-a atins în 2013 – 19.600, iar ulterior s-a diminuat constant până în pandemie, când numărul desființărilor a explodat.

„Numărul de bancomate este în scădere, în primul rând din cauza scăderii numărului de sucursale și locații de autoservire și a scăderii generale a utilizării numerarului în Germania”, a spus BVR. „În ce măsură declinul se datorează și demontării bancomatelor în locații sensibile la securitate este dificil de evaluat, dar subiectul este relevant”., conform Adevărul.ro.

Dincolo de afinitatea din ce în ce mai mare a oamenilor de a efectua plăți cu cardul, o altă problemă sunt atacurile asupra bancomatelor. Aparent, în locații cu risc de Germania, se produc numeroase explozii la ATM-uri pentru furtul banilor. În acele situați, se evaluează posibilitatea suplimentării securități, iar dacă aceasta nu este o opțiune fiabilă, se merge pe dezmembrare.

Bundesbank a înregistrat, de asemenea, o scădere a numărului de bancomate la toate băncile. Într-un raport privind furnizarea de numerar din ianuarie, banca centrală a Germaniei a remarcat o scădere de la 59.000 de bancomate instalate în 2018 la 55.000 în 2021.